Μπορώ να διαγράψω accounts που δεν χρησιμοποιώ πια;

Μπορώ να διαγράψω accounts που δε χρησιμοποιώ πια;

Σε εποχές σαν αυτή που ζούμε, ψηφιακές και πολύ γρήγορες, αν όχι όλοι οι περισσότεροι διαθέτουμε accounts που δε χρησιμοποιούνται ποτέ από κανέναν. Είναι accounts για sites που στην αρχή μας ενδιέφεραν πολύ, όμως μετά από κάποιο διάστημα τα ξεχάσαμε. Ή accounts για free trials, που τελικά δεν είχαμε τον χρόνο να ασχοληθούμε. Ή λογαριασμούς σε online shops που όμως δεν ήταν αυτό που περιμέναμε τελικά.

Πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι αυτά τα παλιά accounts δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα, εφόσον κανείς δεν τα χρησιμοποιεί και όντως σε κάποιες περιπτώσεις αυτό ισχύει. Όμως η ύπαρξη πολλών και αδρανών logins μπορεί δυνητικά να προκαλέσει προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας.

Στην περίπτωση που hackers επιτεθούν στην εκάστοτε βάση δεδομένων, όχι μόνο θα ανακάλυπταν προσωπικές πληροφορίες χρηστών, όπως η διεύθυνση email ή ακόμα και διεύθυνση κατοικίας, αλλά θα μπορούσαν να δείξουν τον δρόμο για τα πιο σημαντικά account σας. Αυτό μπορεί να συμβεί, στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε κοινό username και password για διαφορετικές υπηρεσίες, κάτι που δεν συνίσταται για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Έτσι σοφή τακτική είναι η τακτοποίηση των ψηφιακών σας λογαριασμών, ειδικά αυτών που δεν χρησιμοποιούνται πια.

  • Για αρχή, προσπαθήστε να φέρετε στη μνήμη σας τέτοια accounts και κάντε μια έρευνα στις εφαρμογές του κινητού σας. Διαγράψτε αυτές που δεν είστε ενεργοί πλέον.
  • Το επόμενο βήμα δε μπορεί παρά να είναι η έρευνα στο email σας. Αυτό μπορεί και να είναι χρονοβόρο, αν αναλογιστείτε πόσα emails λαμβάνετε κάθε μέρα γενικότερα, αλλά και πόσα λαμβάνετε κατά τη δημιουργία ενός account.
  • Στην συνέχεια, μεταβείτε στους λογαριασμούς σας στο Facebook, Twitter, Google. Εξετάστε τα apps και τις υπηρεσίες που έχετε συνδέσει σε αυτούς τους λογαριασμούς. Αν αποσυνδέσετε τους λογαριασμούς από εκεί, κλείνετε στην ουσία τον δρόμο να φτάσουν στα κύρια accounts σας, δεν τους διαγράφετε τελείως.
  • Τέλος, μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά στα προγράμματα που χρησιμοποιείτε για τη διαχείριση των κωδικών πρόσβασης. Αυτά ίσως εμφανίσουν μερικούς λογαριασμούς τους οποίους ξεχάσατε.

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι δεν αρκεί απλώς να βγάλετε μια εφαρμογή από το κινητό σας για να απενεργοποιηθεί, είναι όμως βασική προϋπόθεση.

  • Αν δε μπορείτε να θυμηθείτε τα credentials για το εκάστοτε account, δώστε λίγο χρόνο στο να κάνετε επαναφορά του κωδικού πρόσβασης που παρέχει η κάθε υπηρεσία.
  • Εάν επιθυμείτε να διατηρήσετε το ιστορικό του λογαριασμού, ψάξτε στις επιλογές τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ή τη δυνατότητα για export.
  • Η οριστική διαγραφή των accounts σας θα διαφέρει ανά υπηρεσία και app. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο ή βάσεις δεδομένων όπως το JustDeleteMe.
  • Διαβάστε προσεκτικά τις πληροφορίες που σας εμφανίζονται, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πολιτικές διατήρησης δεδομένων.
  • Περιμένετε για το μήνυμα επιβεβαίωσης και τελειώσατε.
SecNews In Depth IT Security News
Πηγή: SecNews
(Visited 4 times, 1 visits today)

2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.